Cele mai bune sfaturi pentru maximizarea duratei de viață a anvelopelor de vară

34
Cele mai bune sfaturi pentru maximizarea duratei de viață a anvelopelor de vară

Anvelopele de vară sunt special concepute pentru a fi utilizate în sezonul cald. Materia primă principală utilizată în fabricarea lor este un compus de cauciuc dur, care se comportă cel mai bine la temperaturi ridicate, asigurând aderență superioară, distanțe de frânare mai mici și o manevrabilitate îmbunătățită.

În plus, anvelopele de vară au caneluri mai late, ce ajută la dispersarea apei într-un ritm accelerat, reducând astfel riscul de acvaplanare. Alegerea corectă a unor astfel de produse trebuie susținută și de acțiuni specifice, cu rol în maximizarea eficienței acestora.

La începutul sezonului cald, îți explicăm ce trebuie să faci, pentru a te bucura de anvelopele pentru lunile de vară la adevăratul lor potențial.

Alegerea anvelopelor de vară potrivite

Performanța anvelopelor de vară poate fi influențată de alegerile inspirate pe care le realizezi. În funcție de modelul mașinii, stilul de condus și condițiile meteo, anumite tipuri de anvelopă pot fi mai eficiente decât altele. De exemplu, dacă utilizezi mașina frecvent pe drumuri uscate și fierbinți, ar fi ideal să alegi anvelope de vară cu o rezistență mai mare la temperaturi ridicate.

Anvelopele cu un profil mai lat pot oferi o aderență mai bună pe drumurile uscate, în timp ce modelele cu un profil mai îngust pot fi mai eficiente pe drumurile umede, cu impact asupra riscului de acvaplanare. Vezi gama de anvelope de vară 205 55 r16.

Adoptarea unui stil de condus potrivit

Modul în care conduci poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra performanței anvelopelor de vară. Condusul agresiv (accelerări și frânări bruște, sau schimbări frecvente ale benzii / sensului de mers) pot duce la deteriorarea prematură a acestora.

Pentru a maximiza performanța anvelopelor, este recomandat să conduci în mod responsabil, să eviți viteza excesivă și să frânezi în mod gradual. De altfel, adoptarea unui astfel stil asigură nu doar durabilitatea anvelopelor de vară, ci și menținerea unor niveluri cât mai ridicate de manevrabilitate și siguranță în trafic.

Rotația anvelopelor și alinierea roților

Indiferent de specific, rotația anvelopelor este o altă componentă esențială pentru maximizarea performanței pe drum. Procesul trebuie realizat după un anumit model recomandat de producător – din față în spate și invers / de pe o laterală pe cealaltă / în cruce – pentru obținerea unui model de uzură uniform.

Frecvența cu care trebuie realizată rotația anvelopelor de vară poate varia în funcție de anumiți factori: distanța parcursă cu același set montat pe mașină (ex: la fiecare 10.000 kilometri parcurși), calitatea drumurilor, vremea dintr-o anumită regiune, calitatea produselor sau stilul de condus preferat.

În plus, alinierea incorectă a roților cauzează avarii la nivelul sistemului de suspensii, creșterea distanței de frânare și o uzură neuniformă a anvelopelor de vară. Prin urmare, geometria acestora nu trebuie ignorată, realizându-se frecvent prin ajustarea celor 4 unghiuri: de cădere, de convergență, de fugă, de înclinaţie transversală a axei pivotului.

Inspectarea vizuală și verificarea presiunii

Un factor determinant pentru performanța unor anvelope de vară este verificarea regulată a presiunii, conform valorilor optime prezente în manualul tehnic al mașinii. Dacă presiunea înregistrată de manometru este sub aceste limite, poate crește riscul de uzură prematură și performanță de rulare slabă.

De asemenea, dacă valoarea presiunii din anvelope depășește limitele recomandate de producător, crește semnificativ riscul de explozie a anvelopei, cu impact asupra siguranței celor care participă la trafic. Presiunea anvelopelor ar trebui verificată cel puțin o dată pe lună și ajustată pe baza valorilor optime.

Inspectarea vizuală a anvelopelor este la fel de importantă. Presupune verificarea și posibila identificare a semnelor de deteriorare, cum ar fi crăpăturile, tăieturile sau înțepăturile, care pot afecta siguranța și performanța anvelopei. Anvelopele ar trebui verificate cel puțin o dată pe lună și înainte de călătoriile lungi.

Ține cont de aceste sfaturi și bucură-te la maximum de noile tale anvelope de vară!