Cele mai comune intervenții ortopedice la câini și cum le pot îmbunătăți calitatea vieții

61
Cele mai comune intervenții ortopedice la câini și cum le pot îmbunătăți calitatea vieții

Intervențiile ortopedice efectuate de către medicii veterinari în rândul câinilor sunt variate, dar câteva dintre ele se dovedesc necesare cu o frecvență mai mare decât altele. În continuare, poți descoperi mai multe despre câteva dintre cele mai comune tratamente chirurgicale ortopedice la câine și despre impactul pe care îl au acestea asupra calității vieții patrupedului.

Osteosinteza și cerclajul pentru fixarea fracturilor

Osteosinteza și cerclajul sunt proceduri chirurgicale utilizate pentru fixarea fracturilor. Osteosinteza implică utilizarea de plăci, șuruburi sau tije pentru a fixa oasele fracturate, în timp ce cerclajul se referă la utilizarea unui fir din oțel sau alt material pentru a înfășura și a fixa oasele. Aceste tehnici sunt folosite atunci când tratamentul conservator nu este eficient sau posibil, oferind o soluție pentru a reduce durerea și a accelera procesul de vindecare [1].

Există o serie de fracturi care pot fi tratate cu osteosinteză și cerclaj, incluzând fracturile deschise, cominutive (în care osul este rupt în mai multe bucăți), spiralate sau oblice. De exemplu, în cazul unei fracturi deschise, unde osul este expus, osteosinteza poate fi folosită pentru a fixa oasele și a preveni infecțiile. În cazul fracturilor cominutive, unde osul este rupt în mai multe bucăți, cerclajul poate ajuta la menținerea poziției corecte a fragmentelor osoase [2].

Avantajele osteosintezei și cerclajului includ reducerea durerii și accelerarea vindecării. Aceste proceduri permit oaselor să se vindece în poziția corectă, reducând astfel riscul de deformări și disfuncții. Totuși, există și dezavantaje, cum ar fi riscul de infecții sau complicații postoperatorii [1]. În ortopedia veterinarătraumatică, aceste metode de intervenție oferă unele dintre cele mai bune rezultate.

Excizia capului femural

Excizia capului femural este o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea capului și gâtului femural. Această procedură este de obicei efectuată pentru a aborda o serie de probleme legate de articulația șoldului cum ar fi fracturile sau bolile degenerative, precum artrita severă sau displazia de șold.

Intervenția se realizează cu ajutorul unor instrumente chirurgicale specializate, utilizate pentru a îndepărta o parte din osul femural. Procesul de îndepărtare a osului este urmat de o etapă de remodelare, în care chirurgul modelează osul rămas într-un mod care să permită o funcționare optimă a articulației [3].

Indicațiile pentru această procedură sunt multiple și variază în funcție de starea de sănătate a pacientului. Pacienții cu displazie de șold, artrită severă sau fracturi ale capului femural pot beneficia de această intervenție. Cu toate acestea, există și contraindicații: pacienții cu boli cardiovasculare severe sau alte afecțiuni care ar putea pune pacientul în pericol în timpul intervenției chirurgicale nu sunt candidați potriviți pentru această procedură [2].

Recuperarea și reabilitarea după excizia capului femural poate fi un proces lung și necesită angajament din partea proprietarului. În general, acest proces include fizioterapie, exerciții de recuperare și îngrijire postoperatorie. Fizioterapia poate ajuta la îmbunătățirea forței și mobilității, în timp ce exercițiile de recuperare pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității și a funcției generale a articulației [1].

Riscurile și complicațiile asociate cu excizia capului femural pot varia de la minime la severe. Acestea pot include infecții, reacții adverse la anestezie, sângerări, probleme cu vindecarea rănii și o mobilitate redusă. Cu toate acestea, majoritatea pacienților și-au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții după intervenție.

Repararea luxației patelare

Luxația patelară este o condiție ortopedică frecvent întâlnită în rândul câinilor de talie mică. Aceasta implică dislocarea patelei sau a rotulei din poziția sa normală, cauzând durere și dificultăți în mers. Un astfel de incident poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții animalului și poate necesita intervenții chirurgicale pentru remediere.

Cauzele luxației patelare pot fi multiple, inclusiv predispoziția genetică, traumatismele sau anumite particularități anatomice anormale. Se poate întâmpla ca unii câini să fie născuți cu o fosă patelară prea mică sau cu tendoane care nu sunt aliniate corect, ceea ce crește riscul de luxație. Simptomele pot varia de la schiopătat intermitent la incapacitatea totală de a folosi membrul afectat [2].

Repararea luxației patelare implică o procedură chirurgicală complexă, destinată realinierii și fixării patelei în poziția corectă. Procesul poate include imobilizarea, remodelarea osului sau crearea unui nou șanț pentru patelă. În funcție de severitatea luxației, pot fi necesare tehnici chirurgicale diferite.

După intervenția chirurgicală, câinele va necesita o îngrijire postoperatorie specială. Aceasta poate include repaus pentru o perioadă determinată de medic, fizioterapie și administrarea de medicamente antiinflamatoare și pentru durere. Instrucțiunile specifice pot varia în funcție de vârsta, rasa și starea generală de sănătate a câinelui [3].

În plus, este important să se facă modificări în stilul de viață al câinelui pentru a preveni recurența luxației și a menține sănătatea articulațiilor pe termen lung. Acest lucru poate include menținerea unei greutăți sănătoase, o alimentație echilibrată și exerciții fizice moderate, adaptate condiției câinelui. Un plan de îngrijire postoperatorie bine pus la punct este esențial pentru a asigura o recuperare reușită și o viață sănătoasă și fericită pentru câinele tău [1].

Acest articol a subliniat importanța intervențiilor ortopedice frecvente la câini, cum ar fi osteosinteza, cerclajul pentru fixarea fracturilor, excizia capului femural și repararea luxației patelare, care pot îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții prietenilor noștri patrupezi. Dacă te interesează să afli mai multe despre aceste proceduri și alte aspecte legate de sănătatea ortopedică a câinilor, te încurajăm să porți o discuție deschisă cu medicul veterinar!

 

Surse:

  1. “Four of the Most Common Orthopedic Problems in Dogs | Plains Vet | Northeast Veterinary Referral Hospital.” Www.northeast-Vet.com, www.northeast-vet.com/site/pet-care-blog-plains-vet/2021/08/11/four-of-the-most-common-orthopedic-problems-in-dogs, accesat la 17.04.2024;
  2. “Orthopedic Surgery for Dogs – a Pet Parent’s Guide | Rochester Veterinary Surgery.” Www.ridgemontanimalhospital.com, www.ridgemontanimalhospital.com/site/blog/2023/02/20/orthopedic-dog-surgery, accesat la 17.04.2024;
  3. Team, The CDPR. “Orthopedic Surgery for Dogs.” Center for Dog Pain Relief, 1 Nov. 2021, dogpainrelief.com/orthopedic-surgery-for-dogs/, accesat la 17.04.2024.