Cum să alegi uleiul hidraulic potrivit?

374
Cum să alegi uleiul hidraulic potrivit

Uleiul hidraulic este un fluid incompresibil care joacă un rol vital în buna funcționare a sistemelor hidraulice. Pe lângă rolul său cheie în transferul de energie și căldură în cadrul sistemelor hidraulice, are câteva funcții secundare: îndepărtarea impurităților, etanșarea și lubrifierea.

Uleiul hidraulic are o mare varietate de aplicații. Acesta alimentează stivuitoarele și despicatoarele de bușteni, le permite piloților să controleze sistemele vitale din aeronave și se asigură că frânele hidraulice ale tractoarelor și ale altor echipamente agricole funcționează corect.

Fluidele hidraulice pot fi minerale (extracția din zăcăminte naturale de țiței care au suferit un proces de rafinare) sau sintetice (fabricarea prin sinteza de substanțe chimice).

Utilizarea tipului potrivit de ulei hidraulic poate îmbunătăți performanța și reduce uzura, ceea ce înseamnă utilizarea a mai puțin combustibil și prelungirea duratei de viață a echipamentului. Atunci când alegi un ulei, ține cont de trei proprietăți esențiale:

Ulei hidraulic multigrad sau monograd

Calitatea unui ulei indică modul în care temperatura îi afectează vâscozitatea sau grosimea. Un ulei multigrad își va păstra vâscozitatea într-un interval mai larg de temperaturi. Prin urmare, este ideal pentru echipamentele care trebuie să funcționeze în climate extrem de schimbătoare și pentru pornirea motoarelor la temperaturi scăzute. Uleiurile monograd sunt potrivite pentru motoarele care funcționează continuu.

Pe vreme foarte rece, uleiul hidraulic este prea vâscos, ceea ce poate provoca o scădere semnificativă a performanței și poate încetini mașinile sau chiar poate duce la o oprire. Pe de altă parte, temperaturile foarte ridicate pot dilua fluidul, ceea ce poate face sistemul mai puțin receptiv și îl poate uza prematur. Uleiurile multigrad au vâscozități diferite la temperaturi scăzute și ridicate și, prin urmare, sunt eficiente pe tot parcursul anului.

Ulei hidraulic cu proprietăți detergente/ dispersante

Unele fluide hidraulice conțin agenți de dependență cunoscuți sub numele de detergenți care ajută la îndepărtarea contaminanților din sistemele hidraulice. Acest lucru poate fi util în special pentru aplicațiile hidraulice mobile, cum ar fi vehiculele de construcții, unde acumularea de nămol și lac este obișnuită.

Ulei hidraulic cu proprietăți anti-uzură

Aditivii anti-uzură ajută la reducerea daunelor cauzate de contactul metal-metal dintre componentele hidraulice, cum ar fi pistoanele și supapele. Aceasta este o calitate interesantă pentru sistemele hidraulice care funcționează la presiune foarte mare, cum ar fi compresoarele de aer.

Evită amestecarea diferitelor uleiuri hidraulice

Diferitele grade și aditivi sunt echilibrați fin de către producătorii de ulei pentru o anumită aplicație. Prin urmare, ca regulă generală, trebuie evitată amestecarea diferitelor fluide într-un sistem hidraulic. Amestecarea fluidelor cu diferiți aditivi poate provoca reacții chimice imprevizibile și nedorite, care pot duce la depuneri dăunătoare în interiorul mașinilor sensibile.

Uleiuri hidraulice

Cum să alegi uleiul hidraulic potrivit?