Parcul Central din Vatra Dornei, o oază de răcoare şi distracţie cu veveriţa

344
Parcul Central din Vatra Dornei, o oază de răcoare şi distracţie cu veveriţa

Vatra Dornei este o renumită staţiune turistică din Bucovina, nordul României care oferă turiştilor experienţe interesante indiferent de sezon. Pârtia de schi Veveriţa, resort-urile balneoclimaterice şi Parcul Central din localitate sunt numai câteva dintre atracţiile cele mai atractive ale localităţii situate în Depresiunea Dornelor, în mijlocul pădurilor şi pe malul Bistriţei.

Parcul Central din Vatra Dornei cu ale sale veveriţe neobosite în căutarea hranei, a nucilor în mod special, pe care nu le refuză niciodată, este o atracţie memorabilă pentru copiii şi adulţii de toate vârstele. Veveriţele sunt relativ obişnuite cu prezenţa oamenilor şi dacă le mituieşti cu o nucă vor sta şi la fotografie.

Vegetaţia bogată a parcului asigură un climat răcoros pe timp de vară şi reprezintă o oază de aer curat şi umbră.

Recenta restaurare a faimosului Cazino din Vatra Dornei este un motiv întemeiat de vizită pentru numeroşi turişti, această clădire fiind una reprezentativă pentru arhitectura întregii localităţi încă de pe vremea când această parte a ţării era parte a Imperiului Austro-Ungar.

Cazino restaurat Vatra Dornei
Cazino restaurat Vatra Dornei

În Vatra Dornei se găsesc numeroase pensiuni, hoteluri şi restaurante deoarece un procent important din economia locală este asigurat de turism. În fiecare an mii de turişti poposesc la Vatra Dornei pentru o vacanţă la munte, fie că este vorba de Crăciun, Revelion, Paşte sau 1 mai, 1 iunie sau orice altă zi din an.

Dacă te afli în căutarea unui restaurant Vatra Dornei cu specific tradiţional şi porţii mari, recomandarea noastră călduroasă este pentru Restaurant Vila Iulia, situat în cadrul pensiunii. Restaurantul este deschis zilnic în intervalul 8-23 şi preia comenzile după un diversificat meniu „à la carte„. Majoritatea preparatelor servite sunt cele tradiţionale (mici, ciulama de pui cu mămăliguţă, tocăniţă de hribi cu smântână, ciorbă rădăuţeană), dar sunt disponibile şi unele mai moderne precum crispy strips, burgeri sau pizza.

Restaurantul din cadrul pensiunii oferă posibilităţi de servire a mesei la interior pe timp de iarnă sau la exterior, pe terasa proprie din grădina unităţii.

Vila Iulia oferă cazare Vatra Dornei pentru turişti din toate colţurile ţării, este deschisă 24/24 şi 365 zile pe an, organizând pachete speciale pentru Crăciun, Revelion, Paşte şi pentru alte vacanţe în Bucovina.

Din apropierea pensiunii se pot organiza drumeţii montane către punctele turistice de interes local, precum Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Parcul Naţional Călimani sau Dealul Negru.

veverita vatra dornei

Mănăstirile din Bucovina

Municipiul Vatra Dornei, fiind situat în mijlocul Carpaţilor Orientali, vă oferă posibilitatea ca într-un sejur de câteva zile să vizitaţi unele din bijuteriile ţării noastre, astfel încât putem vorbi aici despre un adevărat turism ecumenic.

– Mănăstirile din Bucovina: Putna, Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Dragomirna;

– Mănăstirile din Neamţ: Agapia, Neamţ, Vărătec, Sihla, Sihăstria;

– Mănăstirile din bazinul Dornelor: Acoperământul Maicii Domnului de la Gheorghiteni.

Excursii

– Maramureş – Cimiterul vesel de la Săpânţa;

– Pasul Tihuţa, unde puteţi vizita Castelul Dracula;

– Valea Bistriţei: pasul Zugreni, Ceahlăul, lacul şi barajul Bicaz, Cheile Bicazului.

Programe turistice proprii

– Excursii: Parcul naţional Călimani, Telescaun, Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Gheorghiteni, Mănăstirea Păltiniş;

– Picnic pe Dealul Runc;

– Foc de tabără în grădina Vilei Iulia.

Trasee montane

– Munţii Rarău-Giumalău, Pietrele Doamnei;

– Munţii Călimani: Parcul naţional Călimani, Doisprezece apostoli, cariera de sulf, staţia meteo, lacul glaciar Iezer;

– Munţii Rodnei: pasul Rotunda, lacul Lala;

– Munţii Şuhard: Obcinele Bucovinei, pasul Trei movile, pasul Palma.